Fitness.Lišák.cz

Počet zboží v košíku: 0
Cena košíku: 0 Kč




Registrace | Zapomuté heslo

Aminokyseliny

Nejprve si řekneme něco o aminokyselinách obecně.

Aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny a jsou stavebními kameny všech proteinů. Ty vznikají jejich spojováním pomocí peptidických vazeb do různě dlouhých řetězců. Řetězce mohou být tvořeny stovkami nebo i tisíci aminokyselinami. Molekuly aminokyselin se v prostoru vždy vytváří v rotaci, a to levé (L forma) nebo pravé (D forma).

Tady si ale musíte dát pozor při nakupování, protože člověk využívá jen L formu. Aminokyseliny v D formě jsou také k zakoupení, ale jsou to vyhozené peníze a můžete si tím také ublížit. Zároveň je důležité dát si pozor také na směsi obou forem. Špatná forma dokáže totálně zničit účinek L formy, proto doporučuji zakoupit výrobky pouze s čistou L-formou.

Množství pro člověka udávaných aminokyselin se různí dle zdrojů. Nejčastěji se ovšem uvádí 22 aminokyselin. Z tohoto počtu si naše tělo umí samo vytvořit 13 - to jsou tzv. neesenciální aminokyseliny. Zbylých 9 si samo vytvořit neumí jsou to tzv. esenciální aminokyseliny.

Základní rozdělení aminokyselin tedy je:

  • esenciální,
  • neesenciální,
  • glukogenní, ketogenní a smíšené

Jelikož si esenciální aminokyseliny tělo vyrobit neumí, musíme mu je dodat sami. Patří sem valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, threonin, phenylalanin, tryptofan a pro děti arginin....

Neesenciální aminokyseliny si jak sem říkal tělo vyrobit umí, takže si je nemusíme tak hlídat. Zvláštní pozornost bych ale věnoval glutaminu, cysteinu a glycinu, protože tyto 3 aminokyseliny spolu tvoří tripeptid glutathion, což je jeden z nejúčinnějších antioxidantů v těle. Chrání před účinky jedů, tabáku a alkoholu. Glycin také najdeme v krvi, kde je součástí krevního barviva hemoglobinu.

Glukogenní,ketogenní a smíšené aminokyseliny slouží pro tvorbu glykogenu, tuku a glykogenu i tuku. Mezi glukogenní patří například kyselina asparagová, cystin, kyselina glutamová, glycin a z jejich „kostry“ vzniká právě glukogen. Mezi ketogenní se řadí jen leucin a smíšené jsou soleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan.

Aminokyseliny se snadno rozpouštějí v takzvaných polárních rozpouštědlech, což je voda nebo ethanol. Naopak v nepolárních rozpouštědlech (zbytek) jsou nerozpustné. Aminokyseliny také podporují produkci vlastních tělesných látek a zároveň regeneraci růstu svalového objemu. Zároveň aminokyseliny zvyšují fyzickou aktivitu, sílu a podporují anabolizaci organizmu.

A jak jinak aminokyseliny můžete získat? Ve stravě je jako takové nenajdete. Najdete je pouze jako součást bílkovin, proto sportovci jí především libové maso. Výhodou je, že živočišné zdroje, jako je maso, obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin, které, jak sem říkal, si tělo vyrobit neumí. Ale má to také jednu nevýhodu, musíte si dát pozor na cholesterol a vyšší příjem tuků. Naopak u rostlinných zdrojů tyto problémy nejsou a navíc dostaneme např. vlákninu. Je tu ale jiný problém a to, že prakticky nenajdete plnohodnotné zastoupení základních aminokyselin. Jediná výjimka je zde sója, která je v rostinných zdrojích obsažena dostatečně.